Maximale temperatuur van werkplek of kantoor

 

Hoe warm mag het zijn op de werkvloer?

Omdat de ideale temperatuur op kantoor van medewerker tot medewerker verschilt, adviseert de Arbowet om samen met medewerkers een ideale temperatuur te bespreken waar minimaal 90% van de mensen zich behaaglijk bij voelt. De beste temperatuur op kantoor is zo’n 22 graden. Voor eenvoudig lichamelijk kantoorwerk geldt een maximale temperatuur van 28˚C op kantoor. Tijdens de winter mag het iets kouder zijn dan in de zomer. Een te lage temperatuur is vervelend, maar een te hoge temperatuur kan in enkele gevallen ronduit gevaarlijk zijn. Denk aan medewerkers die hart- en vaatproblemen hebben. Of zwangere vrouwen. Neem een goede temperatuur op kantoor dus serieus. Bij het creëren van een prettig binnenklimaat op kantoor, spelen verschillende factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van de ruimte, toevoer van voldoende verse lucht en het voorkomen van tocht. Hitte op kantoor verslechtert de productiviteit.

Maximale temperatuur werkplek of kantoor aldus de Arbo

Voor het werken in kantoren en kleine werkruimten gelden algemene regels om te bepalen of de temperatuur te hoog is voor het uit te voeren werk. Dit is een indicatie en geen wettelijke beperking.

 • In de zomer ligt de ideale temperatuur op kantoor tussen de 23 en 26˚C.
 • Bij temperaturen boven de 26˚C is er sprake van een extra fysieke belasting en moet de werkgever nadenken over maatregelen.
 • Voor eenvoudig lichamelijk kantoorwerk geldt een maximum van 28˚C op kantoor.
 • Voor intensief, lichamelijk inspannend werk geldt het maximum van 26˚C. Op voorwaarde dat er een duidelijk waarneembare luchtstroom is. Het mag niet warmer zijn dan 25˚C zonder een merkbare luchtstroom.
 • Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C, mits er een merkbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer zijn dan 23˚C.

Hoe wordt de temperatuur op kantoor bepaald?

De juiste temperaturen en het werkklimaat heeft meer effect op de productiviteit dan je misschien denkt. Iedere werknemer heeft recht op een gezonde en veilige werkplek. Maar wat is nou de juiste luchtvochtigheid? Of de perfecte temperatuur op kantoor? Het is dus belangrijk niet zomaar te accepteren dat het klimaat op kantoor onaangenaam is. Het warmtegevoel wordt met name door de volgende zaken bepaalt:

 • Buiten temperatuur
 • Uitstraling van warmte, want elke persoon, elk apparaat en oppervlak straalt warmte uit.
 • De verdamping van vocht
 • Afvoer van warmte
 • De windsnelheid

Hoe kan ik de temperatuur op mijn werkplek beïnvloeden?

 • Klimaatbeheersingssysteem
 • Airconditioning
 • Ventilatie
 • Verwarming
 • Luchtbevochtigers / luchtontvochtigers

De beste oplossing voor een goed binnenklimaat op kantoor is een klimaatbeheersingssysteem. Met zo’n systeem heb je veel meer controle over het binnenklimaat dan bijvoorbeeld een airconditioning. Er zijn diverse bedrijven die zich hier specifiek op focussen en jou uitstekend kunnen adviseren en helpen bij de realisatie van een perfect binnenklimaat.

Te warme kantoorruimte

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat de productiviteit van mensen afneemt als het in een kantoor warmer is dan 25 graden Celsius. Het lichaam raakt oververhit en de concentratie neemt af. Het verlies aan productiviteit kan oplopen van 30 tot zelfs 50%. Aanzienlijke getallen dus.

En hoewel deze temperaturen in Nederland gemiddeld niet veel voorkomen, is het als bedrijf wel belangrijk om hiervoor voorzorgsmaatregelen te treffen. Bijvoorbeeld:

 • Zorgen voor raamsverduistering op warme dagen
 • Een goede airco- of klimaatinstallatie
 • Plaatsen van ventilatoren voor een aangenaam briesje
 • Ongebruikte apparaten die warmte afgeven, tijdelijk uitschakelen

Te koude kantoorruimte

Binnenklimaat kantoor, maximale temperatuur kantoor werkplekNet als een te warm kantoor, is ook een te koud kantoor niet aan te raden als het om een optimaal werkklimaat gaat. Als de temperatuur te fris is, krijgen medewerkers bijvoorbeeld last van stijve ledematen zoals hun vingers, wat zeker bij kantoorwerk onhandig is. Vooral vrouwelijke werknemers hebben veel last van te koude kantoren. Werk achter de computer zal hierdoor steeds langzamer gaan. Een aantal tips om deze problemen te voorkomen:

 • Bespreek met medewerkers wat voor iedereen een acceptabele temperatuur is
 • Overweeg vloerverwarming bij de (toekomstige) aanleg van een nieuwe vloer, dit zorgt voor een constante en effectieve warmteverdeling
 • Zorg dat de centrale verwarming degelijk is en naar behoren werkt
 • Geef indien nodig de beschikking over elektrische voetenkacheltjes
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Koude lucht bevat weinig vocht, waardoor medewerkers last kunnen krijgen van droge-lucht-klachten.

Binnenklimaat op kantoor verbeteren

Wat is een goed binnenklimaat? Een binnenklimaat is uitstekend wanneer de temperatuur zich op warme dagen tussen de 21 en 23 graden bevindt en de luchtvochtigheid goed is. Bij bijzonder hoge hitte is het verstandig als de temperatuur binnen ook hoger is. Dan is het verschil tussen binnen en buiten niet zo groot. Een kantoorgebouw waar veel mensen zitten en welke slecht geventileerd wordt gaat gezondheidsklachten geven en dat komt de werkprestaties niet ten goede. Ook zal hierdoor het ziekteverzuim kunnen verhogen. Een slecht binnenklimaat op kantoor heeft dus vooral te maken met slechte ventilatie in het kantoorpand.

Luchtvochtigheid kantoor en luchtverversing

Let ook op de luchtvochtigheid. Het verdampen van lucht levert namelijk veel warmte op en is ongunstig voor het binnenklimaat. Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent is ideaal en een luchtvochtigheid tussen de 30 en 70 procent is echt noodzakelijk. Is de luchtvochtigheid voor langere periode boven de 70%? Dan kan dit resulteren in schimmels en bovendien schade toedoen aan werknemers. Dat is het laatste wat je als ondernemer wilt.

CO2, luchtvochtigheid en temperatuur zijn de pijlers voor een goed binnenklimaat op kantoor. Met deze koude dagen blijven de ramen vaak dicht en gaat de verwarming aan. Dit beïnvloedt het binnenklimaat op kantoor. In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren.

Maatregelen voor luchtverversing:

 • Installeer een efficiënt ventilatiesysteem.
 • Vervang stoffilters in het ventilatiesysteem regelmatig en maak de kanalen schoon.
 • Plaats printers, faxen en kopieerapparaten die meer dan 5000 kopieën per maand produceren in een aparte ruimte met voldoende ventilatie.

Naast luchtverversing is het ook belangrijk om de werkplek regelmatig te reinigen. Een schone werkplek verbetert de luchtkwaliteit. Neem daarom de volgende maatregelen:

 • Zorg ervoor dat de werkplek regelmatig wordt schoongemaakt.
 • Hou het bureau zo leeg mogelijk (clean desk policy) zodat stof afgenomen kan worden.
 • Maak gebruik van dichte kasten.
 • Gebruik gladde vloerbedekking die makkelijk te reinigen is.
 
 
Bron: Flexas.nl, door: Arjen Andeweg

Gebruikers Afmelden

Vul onderstaande gegevens in en wij zullen z.s.m de gebruiker voor u afmelden.

 *Wij kunnen gebruikers helaas niet met terugwerkende kracht verwijderen.

Support aanvraag

Voor vragen over veiligheidsissues ga je direct naar de projectleider/leidinggevende op je locatie of de preventiemedewerker.
Voor technische vragen (bijv. een storing of een niet goed werkende link, etc.) geldt: Vragen/meldingen die op werkdagen tot 17.00 uur bij ons binnenkomen zullen diezelfde dag nog in behandeling* worden genomen.

*In enkele gevallen kan het voorkomen dat een probleem niet dezelfde dag opgelost kan worden. Wij zullen u hier altijd van op de hoogte stellen.

Support aanvraag

Voor technische vragen (bijv. een storing of een niet goed werkende link, etc.) geldt: Vragen/meldingen die op werkdagen tot 17.00 uur bij ons binnenkomen zullen diezelfde dag nog in behandeling* worden genomen.

*In enkele gevallen kan het voorkomen dat een probleem niet dezelfde dag opgelost kan worden. Wij zullen u hier altijd van op de hoogte stellen.