Ethanol gevaar van desinfecterende handgelsDesinfectiemiddelen, handen wassen

Het gevaar van desinfecterende handgel

Ethanol

Wij constateren helaas dat bij veel organisaties, ondernemers, werkgevers en scholen de flesjes met desinfectiegel en zelfs complete zuilen met brandbare (opslag brandbare stoffen in plastic vaatjes) en toxische /schadelijke stoffen als paddenstoelen uit de grond schieten.

Gezondheid

Ethanol zit in bijna alle goedgekeurde desinfecterende handgels (alcohol).
Deze handgels zijn nu  vaak te vinden op scholen, kinderdagverblijven, sportclubs, winkels, enz. Ethanol staat in Nederland op de lijst van kankerverwekkende stoffen en van stoffen die schadelijk zijn voor de voortplanting. Ethanol wordt opgenomen door de huid. Daarnaast is het niet gezond op termijn voor mensen om structureel overal te moeten desinfecteren. Het maakt ons zwak, gevoeliger voor normale bacteriën en schimmels die we met ons meedragen en die een belangrijke functie hebben.

Gevaarlijke stoffen

Wij onderschrijven daarom het advies van Imke Breedveld (Arbeidshygiënist en VGM Professional).  Stel uw werknemers niet onnodig bloot aan gevaarlijke stoffen. Kies bij voorkeur middelen op basis van wijnsteenzuur en natriumbenzoaat. Beoordeel voor aanschaf het veiligheids informatieblad. Weeg de divere mogelijke reinigers voor handen en oppervlakten bewust af. Instrueer na aanschaf uw medewerkers en ook uw schoonmakers, zodat ze weten hoe ze  de middelen kunnen gebruiken.

Richtlijnen

Het RIVM adviseert in haar richtlijnen om zoveel mogelijk handen te wassen met water en zeep. Desinfecteer je handen alleen als het echt niet anders kan.  
Het desinfecteren van de omgeving, zoals op het werk, school en thuis is niet nodig, behalve als de (huis)arts, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  of RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dit adviseert. Desinfectiemiddelen zijn meestal mengsels van één of meer werkzame stoffen en één of meer hulpstoffen. Werkzame stoffen maken ook de nuttige micro-organismen onschadelijk. Het is belangrijk alleen desinfectiemiddelen te gebruiken als het echt nodig is.

Alternatieven, waar een wil is…

  • Desinfectiegel ( zonder Ethanol):

wijnsteenzuur; 
natriumbenzoaat
(Dit is de meest gunstige arbeidshygiënische variant en desinfectie in plaats van zeep)

  • Mobile wasunits:

Wanneer water en zeep niet voorhanden is, bijv. onderweg of bij ingangen van winkels, scholen, etc. 

Helaas is door de Nederlandse overheid besloten de verruiming van desinfectiemiddelen voor professioneel gebruik uit te bereiden tot werkgebied buiten de zorg, pharmacie.
Hiermee creëert de overheid een mogelijkheid dat alle bedrijven voor werknemers Arbeidsomstandighedenbesluit 4.2 gaan overtreden.
Er ontstaat een situatie dat opeens carcinogeen ethanol in hoge percentage en andere alcoholische dampen (bijv. IPA en bifenyl-2-ol) ingeademd mogen worden.

Wenst u als bedrijf toch de meest gunstige arbeidshygiënische variant en desinfectie in plaats van zeep te gebruiken dan adviseer ik u uitsluitend middelen aan te schaffen op basis van;

 

Deze bestanddelen zijn ook werkzaam zijn tegen virussen zoals het coronavirus. Ze zijn niet zoals alcoholen brandbaar, explosief, sterk huiddoorlatend, carcinogeen, qua dampspanning snel inadembaar, etc. U voldoet dan nog aan eis minimalisatie blootstelling zoals Arbowet deze stelt aan u.

Beoordeel vooraf het msds op inhoudsstoffen. Stel uw werknemers niet onnodig bloot aan gevaarlijke stoffen. Gebruik geen desinfectie met gevaarlijke stoffen in het domein van werkgever, publiek, consument. Gebruik natuurlijke vettige zeep.

Quote van:  Imke Breedveld, VGM Professional, Arbeidshygiënist

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

Advies nodig over werken in de 1,5 meter maatschappij?
Uw RI&E aanvullen met COVID-19? Of
Of andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Scroll naar boven

Gebruiker wijzigen

U moet ingelogd zijn om het formulier te verzenden.

Support aanvraag

Voor vragen over veiligheidsissues ga je direct naar de projectleider/leidinggevende op je locatie of de preventiemedewerker.
Voor technische vragen (bijv. een storing of een niet goed werkende link, etc.) geldt: Vragen/meldingen die op werkdagen tot 17.00 uur bij ons binnenkomen zullen diezelfde dag nog in behandeling* worden genomen.

*In enkele gevallen kan het voorkomen dat een probleem niet dezelfde dag opgelost kan worden. Wij zullen u hier altijd van op de hoogte stellen.

Support aanvraag

Voor technische vragen (bijv. een storing of een niet goed werkende link, etc.) geldt: Vragen/meldingen die op werkdagen tot 17.00 uur bij ons binnenkomen zullen diezelfde dag nog in behandeling* worden genomen.

*In enkele gevallen kan het voorkomen dat een probleem niet dezelfde dag opgelost kan worden. Wij zullen u hier altijd van op de hoogte stellen.